Ingrediencie:
- 1,5 – 2 kg jelenie stehno
- 2 ks cibule
- 300 g údenej slaniny
- 750 ml sladkej smotany
- soľ
- čierne korenie
- paprika sladká červená mletá
- 1 dl ocot
- rasca mletá aj celá
- biele korenie
- nové korenie mleté aj celé
- 1 čl kari korenie
- 1 čl pálivá paprika
- 3 PL múka hladká
Mäso opláchneme a odblaníme. Z 1,5 l studenej vody, 1 dl octu, lyžice soli, po malej lyžičke mletej aj celej rasce, čierneho namletého korenia a celého nového korenia si spravíme nálev a mäso v ňom necháme na chladom mieste deň odležať.
Po odležaní si do pekáča dáme nadrobno pokrájanú slaninu a opražíme do hneda. Pridáme 2 nadrobno pokrájané cibule a dozlatista opražíme. Opláchnuté mäso necháme v pekáči zo všetkých strán zatiahnuť. Potom pridáme 1 PL sladkej mletej papriky, cca 1/2 až lyžičky soli, mletú rascu, pálivú alebo údenú papriku, mleté čierne a biele korenie, mleté nové korenie a karí. Podlejeme studenou vodou a zakryté dusíme na hornom a dolnom pečení pri 130 °C do mäkka (cca 3 h).
Keď je mäso hotové vyberieme ho, výpek zlejeme do mixéra, pridáme smotanu a múku a rozmixujeme do hladka. Omáčku vrátime na pekáč, alebo do hrnca a necháme prevrieť.
Podávame so zemiakovou knedlou.