Ingrediencie:
- 250 g hladkej múky
- 250 g nastrúhaného syra (gouda, eidam, čedar…)
- 250 g masla
- 2 žĺtka
- 1 vajce na potretie
- posyp (rasca, mak, orechy, sezam etc.)
Na cesto si odvážime preosiatu hladkú múku, nastrúhame najemno obľúbený tvrdý syr, studené maslo nakrájané na kocky a žĺtka. Pripravené suroviny vložíme do misky a spracujeme na hladké cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme do aspoň na hodinu do chladničky (prípadne cez noc). Potom necháme cesto cca 10 minút povoliť a polku rozvaľkáme na plát hrubý cca 3 mm. Vykrajujeme ľubovolné tvary. Skladáme na plech vyložený papierom na pečenie, natierame rozšľahaným vajcem a posýpame obľúbenými semiačkami či korením. Pečieme vo vyhriatej rúre na 175 °C cca 10 minút do zlatova, podľa rúry.