Ingrediencie:
- 1 kg jelenie karé
- 300 g koreňovej zeleniny
- 2 cibule
- masť
- 10 g borievok, rozmarýn, čierne korenie, soľ
- 50 ml oleja
- á 50 g lesných húb, údenej slaniny, slivkového lekvára
- 30 g brusníc
- šťava z 1 citróna
- 50 g masla
- smotana na varenie
- 200 ml červeného vína
- 400 ml vývaru (može byť hubový)
Na zemiakové knedle:
- 1 kg zemiakov
- 2 vajcia
- 300 g hrubej múky
- soľ
Karé omyjeme a osušíme. Do mažiaru dáme borievky, rozmarýn a korenie a zmes podrvíme. Zmiešame ju s olejom a celé mäso potrieme. Dáme odležať aspoň na 2 hodiny pri izbovej teplote, alebo zavakuujeme a necháme v chladničke deň dva. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na drobno. Mäso trochu posolíme (podľa toho aká slaná je slanina a vývar) a na masti prudko opražíme zo všetkých strán. Potom mäso vyberieme, na výpeku opražíme cibuľu so slaninou a pridáme orestovať zeleninu. Postupne pridáme aj huby, brusnice, citrónovú šťavu a lekvár. Mäso vrátime do hrnca a podlejeme vínom. Necháme dusiť a po odparení vína podlievame vývarom a varíme do zmäknutia mäsa asi hodinu. Po zmäknutí mäso vyberieme a omáčku ďalej varíme a miešame metličkou, aby sa kúsky rozšľahali (môžete použiť ručný mixér, podľa toho akú konzistenciu máte radi). Na záver pridáme smotanu, prevaríme a môžeme zjemniť maslom. Podávame so zemiakovými knedlíčkami.
Tie si pripravíme takto: zemiaky dáme variť v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame alebo pretlačíme, pridáme vajcia a múku. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na malé knedle, trochu obalíme v múke a varíme v hrnci kým nevyplávu na hladinu a potom ešte cca 5 minút.