Ingrediencie
- 5 vajec
- 8 lyžíc cukru kryštál
- 8 lyžíc minerálnej vody s bublinkami
- 8 lyžíc oleja
- 8 lyžíc polohrubej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
KRÉM
- 250 g kryštálového cukru
- 250 g masla
- 250 ml vody
- 50 g hladkej múky
- 15 ml rumu
POLEVA
- 100 g čokolády na varenie
- 8 lyžíc vlašských orechov
Oddelíme si žĺtky od bielkov. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky následne vymiešame s cukrom. Pridáme vodu a postupne pridáme aj zvyšok ingrediencií na cesto. Nakoniec do cesta pomaly zapracujeme sneh.
Cesto rozdelíme na dve rovnako veľké časti. Upečieme buď súčasne, alebo na dve etapy, vo vymastenom a múkou vysypanom plechu. Pečieme na 180 stupňov.
Medzitým si pripravíme náplň. Cukor dáme skaramelizovať. Keď sa rozpustí, pridáme maslo. Potom prilejeme 1 dl vody. Zahrievame a miešame na miernom plameni. Až je zmes horúca, pridáme zvyšok vody, múku a vymiešame hladký krém. Až dostaneme karamelovú, zamatovú konzistenciu, pridáme rum, zamiešame a odstavíme.
Cesto je mäkučké, takže si z neho ľahko vykrojíte kolieska pomocou normálneho vianočného vykrajovadlá v tvare kruhu. Potom už stačí len poskladať. Na spodnú vrstvu naneste krém a priklopte druhým plátom cesta. Nakoniec vrch potrieme rozpustenou čokoládou a položíme na ňu vlašské orechy.