Jelenie stehno na slanine

Ingrediencie:

  • 1,5 – 2 kg jelenie stehno
  • 2 ks cibule
  • 300 g údenej slaniny
  • 750 ml sladkej smotany
  • soľ
  • čierne korenie
  • paprika sladká červená mletá
  • 1 dl ocot
  • rasca mletá aj celá
  • biele korenie
  • nové korenie mleté aj celé
  • 1 čl kari korenie
  • 1 čl pálivá paprika
  • 3 PL múka hladká

Mäso opláchneme a odblaníme. Z 1,5 l studenej vody, 1 dl octu, lyžice soli, po malej lyžičke mletej aj celej rasce, čierneho namletého korenia a celého nového korenia si spravíme nálev a mäso v ňom necháme na chladom mieste deň odležať.
Po odležaní si do pekáča dáme nadrobno pokrájanú slaninu a opražíme do hneda. Pridáme 2 nadrobno pokrájané cibule a dozlatista opražíme. Opláchnuté mäso necháme v pekáči zo všetkých strán zatiahnuť. Potom pridáme 1 PL sladkej mletej papriky, cca 1/2 až lyžičky soli, mletú rascu, pálivú alebo údenú papriku, mleté čierne a biele korenie, mleté nové korenie a karí. Podlejeme studenou vodou a zakryté dusíme na hornom a dolnom pečení pri 130 °C do mäkka (cca 3 h).
Keď je mäso hotové vyberieme ho, výpek zlejeme do mixéra, pridáme smotanu a múku a rozmixujeme do hladka. Omáčku vrátime na pekáč, alebo do hrnca a necháme prevrieť.

Podávame so zemiakovou knedlou.

Leave a Comment