Jelenie karé so zeleninovou omáčkou

Ingrediencie:

  • 1 kg jelenie karé
  • 300 g koreňovej zeleniny
  • 2 cibule
  • masť
  • 10 g borievok, rozmarýn, čierne korenie, soľ
  • 50 ml oleja
  • á 50 g lesných húb, údenej slaniny, slivkového lekvára
  • 30 g brusníc
  • šťava z 1 citróna
  • 50 g masla
  • smotana na varenie
  • 200 ml červeného vína
  • 400 ml vývaru (može byť hubový)

Na zemiakové knedle:

  • 1 kg zemiakov
  • 2 vajcia
  • 300 g hrubej múky
  • soľ

Karé omyjeme a osušíme. Do mažiaru dáme borievky, rozmarýn a korenie a zmes podrvíme. Zmiešame ju s olejom a celé mäso potrieme. Dáme odležať aspoň na 2 hodiny pri izbovej teplote, alebo zavakuujeme a necháme v chladničke deň dva. Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na drobno. Mäso trochu posolíme (podľa toho aká slaná je slanina a vývar) a na masti prudko opražíme zo všetkých strán. Potom mäso vyberieme, na výpeku opražíme cibuľu so slaninou a pridáme orestovať zeleninu. Postupne pridáme aj huby, brusnice, citrónovú šťavu a lekvár. Mäso vrátime do hrnca a podlejeme vínom. Necháme dusiť a po odparení vína podlievame vývarom a varíme do zmäknutia mäsa asi hodinu. Po zmäknutí mäso vyberieme a omáčku ďalej varíme a miešame metličkou, aby sa kúsky rozšľahali (môžete použiť ručný mixér, podľa toho akú konzistenciu máte radi). Na záver pridáme smotanu, prevaríme a môžeme zjemniť maslom. Podávame so zemiakovými knedlíčkami.

Tie si pripravíme takto: zemiaky dáme variť v šupke. Po vychladnutí ich ošúpeme a nastrúhame alebo pretlačíme, pridáme vajcia a múku. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na malé knedle, trochu obalíme v múke a varíme v hrnci kým nevyplávu na hladinu a potom ešte cca 5 minút.

Leave a Comment