Ingerdiencie cesto:
- 6 – 7 vajec
- 250 g hery (prípadne pol hery a pol masla)
- 220 g kryštálového cukru
- 150 g polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- ríbezlový lekvár
Plnka:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 4 pl práškového cukru
- 2 dcl rumu
Krém:
- 5 žĺtkov
- 3 pl kakaa
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla
Poleva:
- 100 – 200 g čokolády na varenie
- 1/2 cery
- 0,5 dcl oleja
Tuk vymiešame s cukrom, pridáme žĺtka, múku a prášok do pečiva. Vmiešame sneh z bielok a môžeme pridať 2 pl kakaa. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech (prípadne pečiaci papier) a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov na cca pol hodinu.
Po upečení potrieme lekvárom, na ktorý natrieme vymiešanú plnku. Na ňu ide krém. Krém pripravujeme šľahaním na vodnom kúpeli. Keď začne tuhnúť odstavíme ho a vmiešame doň maslo. Po nanesení necháme koláč stuhnúť v chlade.
Polevu pripravujeme na vodnom kúpeli. Po roztopení necháme vychladnúť na cca 40 stupňov a vylejeme na koláč. Poleva sa nesmie spojiť s krémom, preto čím chladnejšia, tým lepšie. Ak pri natieraní príliš stuhne, dáme koláč na chvíľu do trúby s horným ohrevom na 180 stupňov. Opatrne, len aby poleva povolila, ale nespojila sa s krémom.
Krájať nožom namočeným do horúcej vody. Najprv narezať polevu a až v druhom kroku prerezať korpus.