Ingrediencie:
- 1 cibula
- 1 brokolica
- zeler, cesnak
- 2 zemiaky
- 3 – 4 mrkvy
- 2 krajce staršieho chleba
- smotana na ozdobenie
Cibuľku nakrájame na drobno a dáme pražiť na masť. Zeler a hlúbik z brokolice nakrájame na kocky a pridáme k cibulke. Zemiaky nastrúhame na veľkom strúhadle a pridáme do hrnca. Posypeme mletým čiernym korením a soľou. Podlejeme vodou a necháme pomaly variť. Mrkvu si narežeme na pásiky a aj s brokolicou ju dáme pariť nad polievku pod pokrievku. Ak nie je k dispozícii taký hrniec, stačí zeleninu uvariť v inom na pare. Keď sa polievka rozvarí ešte ju rozmixujeme ponorným mixérom, podľa potreby zahustíme a dochutíme napr. zeleninovým bujónom. Uvarenú zeleninu rozdelíme. Brokolicu dáme do polievky a mrkvu zľahka opražíme na panvici na masti s lyžičkou medu a chilli. Servírujeme ozdobené trochou smotany, mrkvou a s chlebovými krutónmi, ktoré sme opražili na masti s cesnakom (ten až na záver, aby nezhorkol).